keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Hyvä maku/huono maku - minun maku/meidän maku

No, niin rakas. Lähdetäänkö huonekaluostoksille?  Ikeasta löytyisi nyt Elohuone.















Olohuone oli Herneojan (2007) mukaan jälleenrakennuskaudella tärkein huonetila. Olohuonetta kutsuttiin runollisesti kodin sieluksi. Olohuone oli kodin monitoimitila, koko perheen yhteinen huone. Enää olohuone ei ollut edustushuone, se sali, suurine pehmustettuine huonekaluineen ja kristallikruunuineen, joka heräsi eloon vasta kutsuilla. Viiskymmentäluvun olohuoneeseen perheenjäsenet kerääntyivät, siellä vietetiin iltahetket, sinne johdatettiin vieraskin, joka oli poikennut käymään. Tämä ELOhuone oli kodin sielu ja keskipiste ja se tärkein koko kodille.


Sohva 1950-luvulta                                                                         Sohva vuodelta 2017




Mutta millainen olohuoneen sitten meille? Olen ajatellut, että lähdetään liikkeelle etsimällä ja katsomalla kuvia erilaisista olohuoneista. Varmaan sieltä löytyy joku ”ihan hirvee” tai ”just se oma” ja tosimonta "aika kivaa".
Sitten on ne ovat toiveet ja toiminnallisuus. Anna haluaa ison TV:n ja työpöydän valokuvaharrastukselleen . Kissa tarvitsee kiipeilytelineen. Minä tahdon lukunojatuolin ja jalkalampun ja tauluseinän. Me kaikki halutaan, ainakin joskus, syödä/olla/pelata yhdessä ison pöydän ääressä. Toiveet ovat tässä vaiheessa aika toiminnallisia. Mitenhän se maku sitten?

Sosiologi Pierre Bourdieu (1984) näki yksilön maun tulevan osana kasvatusta ja koulutusta ja sitä kautta se oli yhdistettävissä osaksi luokkiin liittyviä erontekoja. Bourdieu tarkasteli erityisesti ranskalaisen yhteiskunnan hierarkkista rakennetta ja rakensi mallin siitä, kuinka alemmat yhteiskuntaluokat pyrkivät tavoittamaan ylempien luokkien makuja ja tyylejä. Kun alemmat luokat saavuttavat ylemmän luokan hallitseman tyylin ja makukäsityksen, täytyy tämän ylemmän luokan investoida kulttuurista pääomaansa, jotta he löytäisivät jälleen uusia erottautumisen keinoja.
Makuvalintojen kautta ihmisen luokittelee itseään, mutta on myös muiden ihmisten luokiteltavana. Makuja vertaillaan usein erityisesti negatiivisten esimerkkien kautta, joka saattaa helposti johtaa muiden makujen vähättelyyn.

Jotenkin sellainen tuntu tästä maku ja tyyli-asiasta,  että ikäänkuin olisi palaamassa osin omaan lapsuuden maisemaan.  Mehän ollaan synnytty 1960-luvulla. Ja vähän tuollaiseltahan kodissamme näyttää ennen remonttia.






Lähteitä:

Bourdieu, Pierre 1984 ja 1998. Järjen käytännöllisyys. Toiminnan teorian lähtökohtia.

Herneoja, Aulikki 2007.  Jälleenrakennuskauden kodin väritys. Arki ja arkkitehtuuri. Väitöskirja.

Tahvanainen, Tiia 2013. Maku ja luokka nuorten naisten lifestyle -blogeissa. Pro Gradu. http://www.nuorisotutkimusseura.fi/images/opinnaytekilpailu/tahvanainen_tiia.pdf




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei ole totta - vastoinkäymisiä

Remontti on kulunut muutama päivä ja naapuri soittaa illalla, että palohälytin huutaa.  Palokunta oli kutsuttu, mutta peruttu. Savua ja palo...